VOLEYBOLDA NASIL DÜNYA MARKASI OLDUK?
Kadın Voleybolunda kazanılan başarılar
Daha önceki üç yazımda sırasıyla Türk futbol tarihini, depremde tribün-siyaset gerilimini ve son yazımda da Altınordu spor kulübünün Almanya’daki başarısı ve İzmir U12 Cup’ı yazmıştım. Bu yazımda Voleybol branşında özellikle kadın sporcularımızın başarısı ve dünya markası oluş hikayemizi kaleme alacağım.
1970’li yıllara kadar göz ardı edilen ve değer verilmeyen Voleybolda 50 yıllık dönemde ve özellikle son 20 senedir büyük atılımlar gerçekleştirdik. Sebeplerini sıraladığımızda Türkiye Voleybol Federasyonu diğer spor dallarına göre daha kurumsal bir yapıya sahip. Ankara’da federasyon binasının yanında maçların oynandığı Başkent Voleybol Salonu ve yine o komplekste Spor Lisesi mevcut. Genç yetenekler hem eğitimlerini sürdürüp hem de voleybola daha iyi odaklanabiliyorlar.
Vakıfbank, Halkbank, PTT, Belediyeler gibi devlet kurum ve kuruluşları, Eczacıbaşı gibi Türk sanayisinin öncü kurumlarından bir tanesi, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi köklü camialar voleybol şubeleriyle bu spor dalının büyümesinde en büyük faktörlerden diyebiliriz. Kadınlar Milli Takım sıralamasında Sırbistan, İtalya, Brezilya, ABD, Çin ve Japonya’dan sonra yedinci basamaktayız. Erkekler Milli Takım sıralamasında ise lider Polonya, ikinci İtalya, Türkiye ise on dördüncü sırada yer alıyor.
Futbolda hiç elde edemediğimiz büyük turnuva organizasyonları ülkemizde düzenlenebiliyor, ligimizin marka değeri yüksek, yurtdışından önemli voleybolcular Türkiye’yi önemli bir seçenek olarak görüp transfer olabiliyorlar. Türk voleybolcularımız ise artık yurtdışında önemli takımlara transfer olup, ülkemizi temsil edebiliyorlar. Vestel, Orkid, Opet, AXA Sigorta, Misli.com, Amway, BTC Türk, Porçöz, İşbir Yatak, Supradyn ve nice markalar voleybola büyük destek sağlıyorlar.
Tüm bu yatırımlar ve huzur dolu spor odaklı ortam sonucunda Avrupa Şampiyonaları’nda kadın milli takımımız 2003’de ikinci, 2011’de üçüncü, 2015’de dördüncü, 2017’de üçüncü, 2019’da ikinci ve 2021 yılında ise üçüncülüğü elde etti. Özellikle 2021 yılında tüm Türkiye’nin kalbi voleybol için attı, şehir meydanlarında futbol dışında bir branş için dev ekranlar kuruldu, medyada voleybola olan ilgi arttı. Turnuvada altın madalya kazanamasak bile gelecek yıllar adına önemli sevgi tohumları atıldı. Dünya Şampiyonaları’nda ise henüz madalya elde edemedik en önemli derecemiz altıncılık ama orada da madalya yakındır diye tahmin ediyorum. Çünkü bilime yönelik, planlı her çalışma bir gün mutlaka karşılığını alır.
Başarının temelinde doğru sistemi kurmanın ve istikrarlı yatırımın yattığı, kulüplerin yarışmacı takımlara olduğu kadar altyapıya da önem vermesi sonucu yetenekli sporcu adayları da doğru şekilde yetişiyor. Filenin sultanları sayesinde özellikle 8-12 yaş grubu ağırlıklı olarak kız çocukları özel voleybol dersleri almak için rekor seviyede başvuru yapıyorlar. Kulüplerimiz bazında incelediğimizde CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde Vakıfbank 2011, 2013, 2017, 2018 ve 2022’de 5 kez şampiyonluğun sahibi oldu ve turnuvayı en çok kazanan dördüncü takım konumunda. Fenerbahçe 2012’de, Eczacıbaşı ise 2015 senesinde ipi göğüsledi. Fenerbahçe’nin finali kaçırdığı bu sezon ise 20 Mayıs tarihinde Eczacıbaşı ile Vakıfbank Türk finaliyle son bulacak. Sonuçta kazanan biz olacağız, kupa Türkiye’de kalacak.
Kupa 2 yani CEV Kadınlar Kupası’nda ise 2004’de Vakıfbank, 2014’de Fenerbahçe kupayı müzesine götürdü. Eczacıbaşı ise 1999, 2018 ve 2022’de 3 kez mutlu sona ulaştı. Toplamda İtalya ve Sovyetler Birliği’nin (resmi kayıtlarda hala geçerli) arkasından en çok kupa kaldıran üçüncü ülkeyiz.
2003 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası Ankara’da organize edilmişti. İlk kez final oynayan kadın takımımız Gümüş madalyanın sahibi olunca ülkemizde voleybol fısıldanmaya başlamıştı. O fısıltı büyüdü gür bir sese dönüştü. Başarının sırrı sürdürülebilirlik, tüm takımlarımıza bizlere yaşattığı heyecan ve gurur için teşekkürlerimi sunuyorum…
Similar Posts:
- METE GAZOZ ÖZELİNDE TÜRK OKÇULUĞU
- TÜRKİYE’DE FUTBOLUN TARİHSEL SÜRECİ
- ALMANYA’DA ALTINORDU RÜZGARI VE İZMİR U12 CUP
- Mücadeleci Kadınlar| ŞERİFE BACI
- YUSUF AKÇURA VE TÜRK BURJUVASI