Nazife Güran
ANSIKLOPEDI
4/12/20251 min read


Klasik batı müziği alanında beste yapan ilk Türk kadın besteci olan Nazife Güran, 5 Eylül 1921’de Hariciye’ci Nusret Aral ve Aliye Aral’ın kızı olarak Viyana’da dünyaya gelmiştir. Bir sadrazam torunu olan Nazife Güran küçük yaşlarda piyanoya ilgi duymuş, babasının görevi sebebiyle birçok değişik coğrafyada yaşamış ve müzik dersleri almıştır.
İstanbul’da okuduğu süreçte Cemal Reşit Rey’den piyano dersleri alan Nazife hanım, sonrasında gittiği Almanya’da Berlin Yüksek Müzik Akademisi’ne girmiş, ilk konserini Atatürk’ün silah arkadaşlarından olan Berlin Büyükelçisi Hüsrev Gerede’nin teşvikiyle Berlin radyosunda vermiştir.
Yurda dönüşünde bir süre Ankara’da yaşamış, burada İsmail Yılmaz Güran ile tanışıp evlenerek Diyarbakır’a taşınmıştır. Diyarbakırda yaşadığı süreçte Diyarbakır Filarmoni Derneği’ni kurmuş, uzun yıllar sonra Almanya’da yarıda bıraktığı eğitimini Köln Müzik Akademisi’nde tamamlamıştır. Tekrar yurda döndüğünde Çemberlitaş Kız Lisesinde bir süre müzik öğretmenliği yapan Nazife Güran 20 Aralık 1993’te hayata gözlerini yumdu.
Yaşadığı süreçte yüzlerce eser besteleyen Nazife Güran hem bu toprakların duygularını ve yaşanmışlıklarını notalara dökerek, hem de Klasik Batı Müziğiyle uyumlu eserler yaratarak önemli bir miras bırakmıştır.
Bestekarın bazı eserleri aşağıdaki gibidir;
Tekbir-i Milli
Kennedy Noktürnü
Kore Şehitleri Marşı
Hayalimdeki Bahçe
Mehlika Sultan
Şehit Çocuğuna Ninni
Merdiven
Sfenks Sonatı